به دلیل عملکرد مهمی که شاخک های بینی دارند از اهمیت بالایی در جراحی یبینی برخوردار هستند در این مقاله می خواهیم درباره کوچک کردن شاخک های بینی صحبت کنیم.
شاخک بینی چیست ؟
ساختارهای برجسته ایی در داخل بینی تان وجود دارد به نام شاخک های بینی که مانند یک توربین در بینی عمل می کنند که وظیفه اصلی آنها تعدیل جریان ها و مرطوب سازی محیط داحلی بینی می باشند. منظور از شاخک های اصلی در واقع شاخک های وسطی و شاخک های پایینی هستند.
انواع شاخک های بینی
- شاخک های فوقانی
- شاخک های میانی
- شاخک های تحتانی تقسیم می شوند.
شاخک های فوقانی در بالای دو شاخک دیگر واقع شده است و اندازه آن نسبت به دو شاخک دیگر کوچک تر است. حال شاخک های تحتانی به طوری که از اسمش پیدا ست پایین تر ازدو شاخک دیگر قرار می گیرند.شاخک های میانی ما بین شاخک های فوقانی و تحتانی قرار دارد. شاخک ها باعث مرطوب و گرم کردن داخل بینی می شوند ولی اگر شاخک های تحتانی بیش از اندازه بزرگ شوند سبب انسداد راه هوایی می شوند.
گاهی اوقات اتفاق می افتد که شاخک در روزی که به دکتر مراجعه می کنید متورم می شود. و اگر شما از گرفتگی بینی خود شکایت کنید، این تصور ایجاد می شود که باید شاخک ها را کوچک کرد. در این زمان بزرگ شدن شاخک را می توان با عکسبرداری به وسیله اشعه ی ایکس تشخیص داد.
وظایف شاخک های بینی چیست؟
یکی از اصلی ترین وظایف شاخک های بینی گرم کردن هوای تنفس شده قبل از رسیدن به شش ها می باشد. روی شاخک های میلیون ها مژک قرار دارد که کار این مژک ها حفظ بدن در مفابل آلرژی ها و عفونت هایی که از طریق راه های تنفس وارد بینی می شود ، می باشند. هر کدام از شاخک از جنس استخوان و بافت نرم تشکیل شده اند از این رو نباید در زمان جراحی بی مهابا حذف شوند.
در گذشته ، روزهای اولیه پس از جراحی زیبایی بینی متوجه خشکی داخل بینی خود می شوید البته همانطور که پزشک جراح آمادگی لازم را بعداز عمل بینی به شما می دهد دلیل خشکی داخل بینی ممکن است به دلیل حذف شاخک های بینی باشد و همچنین احساس سوزش نیز از دیگر عوارض آن می باشد.امروزه جراحان را های مختلفی را برای کاهش گرفتگی بینی بدون بریدن شاخک ها و مژک ها یافته اند.
مشکلات شاخک های بینی
بزرگ شدن شاخک های بینی ممکن است مشکلات زیادی را به همراه داشته باشد عواملی مانند
- آلرژی
- پولیپ بینی
- سرماخوردگی
می تواند زمینه ساز بزرگی شاخک های بینی شوند افرادی که دارای انحراف تیغه میانی بینی هستند هواره در اولویت بزرگی شاخک بینی قرار دارند گاهی نیز به دلیل مشکلات تنفسی و یا خون دماغ شدن ممکن است بینی متورم ، ملتهب و بزرگ شود و اغلب این مشکل افراد را آزار می دهد.
روش های کوچک کردن شاخک های بینی
معمولا یکی از روش هایی که برای کوچک کردن شاخک های بینی استفاده می شود جراحی بینی می باشد که معمولا توسط جراح پلاستیک یا متخصص گوش و حلق و بینی قابل در مان می باشد. یک جراح متبحر و با مهارت باید کاملا در کوچک کردن شاخک های بینی دقت داشته باشد چنانچه این شاخک های بیش از اندازه کوچک شوند ممکن است داخل بینی خشک شود و فرد بعد از عمل بینی دچار مشکلات زیادی شود.
روش اولی که برای اصلاح مشکل بینی انجام می شود ، قسمت کوچکی از شاخک ها بریده می شود البته این برش باید به اندازه ایی باشد که مقدار مژک های برداشته شده زیاد نباشد. موقعیت های شاخک ها در بینی های مختلف متفاوت می باشد در برخی موارد شاخک وسطی راه خروج سینوس ها را گرفته است.
روش دوم در اصطلاح جراحی بینی کاهش مخاط شاخک ها می باشد . این اصطلاح به این معنی است که در این روش جراح با ایجاد یک برش ، پوست شاخک ها که موسوم به لایه مخاطی هستند بالا کشیده می شود. و پس از حذف استخوان های اضافی فاصله شاخک ها از هم نسبت به تیغه میانی بینی بیشتر می شود.در این روش با حفظ مژک ها کارایی بینی از بین نمی رود.در اصلاح و درمان شاخک های بینی هدف جراح با حفظ کارایی بینی همواره در اولویت می باشد.
در برخی موارد استفاده از داروهای ضد احتقان بینی ، آنتی هیستامین ها و استروئیدها ، برای رفع مشکل بزرگی شاخک های بینی استفاده می شود.
دکتر حسین نژاد، متخصص گوش و حلق و بینی و جراح زیبایی بینی در تهران
برای مشاهده گالری قبل و بعد مراجعان اینجا کلیک کنید.
۴۷ comments